top of page

Triušių veislės

Apie dekoratyvinius triušius ir jų auginimą

Dekoratyvinis triušiukas gyvena 5 - 8 metus. Jie tarsi ir suaugę išsaugo nuostabią vaikišką išvaizdą. Triušį labai patogu laikyti namuose, nesunku prižiūrėti. Jį galima išmokyti naudotis triušišku tualetu, žinoti savo vardą, įeiti į narvelį, kai to nori šeimininkas.

Triušiukai yra švarūs gyvūnai: patys prižiūri savo kailį, neskleidžia nemalonaus kvapo. Triušiukai mėgsta graužti, nes jų dantys greitai auga. Jie yra energingi ir judrūs gyvūnai, todėl turi bent valandą per dieną būti išleisti iš narvo į kambarį, kad pabėgiotų. Prijaukintas dekoratyvinis triušiukas – tai švelnus ir malonus bendravimui padarėlis.

Patarimai auginantiems triušiuką namuose (paruošta pagal www.animal.lt informaciją)

LAIKYMO SALYGOS:

- Pirmomis dienomis (5-7 d.) parsinešus gyvūna namo leiskite jam priprasti prie aplinkos. Kai gyvunėlis apsipripranta, galima jį iš narvelio paleisti pabėgioti, bet palikti be priežiūros - NEGALIMA. Jis gali padaryti daug žalos ir sau, ir namams: gali nugraužti elektros laidus ir pan. - Narvelis turi būti pakankamai erdvus, kad į narvelio vidų patektų tyro oro, šviesos. - Nestatykite narvelio skersvėjyje ar saulės atokaitoje. Narvelis turėtų stovėti gerai apšviestoje patalpoje, toliau nuo lango ir skersvėjo. Taip pat negalima narvelio statyti arti oro šildytuvų. - Narvelio dugną išklokite medžio drožlėmis arba specialiu presuotu kraiku.

MITYBA: - Šerkite specialiu maistu, skirtu triušiukams, tačiau mitybai būtinas ir šienas. Pasistenkite, kad šieno triušiukai turėtų visada. - Su pašaru duokite vitaminų, mineralų. - Duokite graužti specialių jiems skirtų kreidelių, medžių šakelių. Triušiukai mėgsta graužti, nes jų dantys greitai auga, o kai užauga per ilgi, gyvūnams labai sunku ėsti. Todėl narve visą laiką turi būti specialių kreidelių graužimui. Beje, tai ir papildomas kalcio šaltinis. - Vandenį keiskite kasdien.

- Nenaudokite stiklinių indų, nes gali sudaužyti ir susižeisti.

PRIEŽIŪRA:

- Nuo 3 mėn. triušiukus reikia skiepyti. - Ilgaplaukius triušiukus reikia šukuoti.

- Triušiukams reikia karpyti nagus.

- Triušiukai yra tvarkingi gyvūnėliai. Jie įpranta tuštintis vienoje vietoje, ten galite įdėti specialų tualetą, tad keisti aplinką narvelio viduje nepatartina. Labai svarbu jiems patiems leisti pasirūpinti vieta ne tik tualetui, bet ir miegui. Kai pastebėsite, kuriame narvelio kampe triušiukas tuštinasi, būtinai šį kampą palikite tualetui. Toje vietoje nestatykite namelio, nedėkite maisto. Narvelyje tiks ir namelis triušiukui miegoti.

- Triušiukus maudykite tik tada, kai labai reikia (po pasivaikščiojimo lauke, kai susitepa kojytes, arba kai triušiukas suviduriuoja, jam būtina nuplauti apatinę kūno dalį, kad nesiveistų bakterijos) ir tik su jiems skirtu šampūnu. O būdamas narvelyje, triušiukas pats labai švariai išsivalo ir išsikedeną savo kailiuką.

- Nuolat stebėkite triušiuko elgseną, nuotaiką ir pamatę kokių nors pakitimų, nedelsdami kreipkitės į vet. gydytoją.

Siūlome paskaityti
Triušių veislės pagal dydį
bottom of page